Halve Maan Houding

Halve Maan Houding (Ardha Chandrasana)

Ardha Chandrasana is een woord uit het Sanskriet (een eeuwen oude taal uit India). De letterlijke vertaling luidt; Ardha= Halve, Chandra=Maan, Asana=Houding “Halve Maan Houding”

De Halve Maan houding is een prachtige uitdagende balanshouding die op verschillende manieren uit te voeren is. Je oefent er je evenwicht/balans mee en versterkt je hele lichaam.

Voordelen van de Halve Maan Houding

Deze balanshouding versterkt de benen, enkels, buik, billen en rug en stretcht de liezen, hamstrings, kuiten, schouders en borst. De Halve Maanhouding opent de longen en verdiept de ademhaling, daarom werkt deze houding een stress verlagend. Deze houding maakt de rugspieren soepeler en verlicht sommige soorten rugpijn. In deze houding train je bovendien je coördinatie en balans.

Stap voor stap in de houding komen

  1. Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte.
  2. Draai je linkervoet 90 graden en stap er verder mee uit.
  3. Buig dan door naar links met een gebogen linkerknie.
  4. Laat je linkerhand op de grond, of op een blok, rusten en breng vervolgens het gewicht op de linkervoet.
  5. Zet je rechterhand in je zij zodat je je borst opent.
  6. Til je rechterbeen gestrekt op en strek je rechterarm naar het plafond; je borst opent zich verder. Blijf rustig doorademen.
  7. Om uit de houding te komen zet je de rechterhand weer op je heup en je rechtervoet weer op de grond.
  8. Herhaal de houding vervolgens aan de andere kant.

De houding aanpassen

  • Bij knie-, heup- of enkelblessures kun je deze houding beter overslaan. Wees ook voorzichtig als je last hebt van hoofdpijn, een lage bloeddruk of als je kampt met slapeloosheid. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.
  • Vind je het lastig om balans te houden in deze houding? Gebruik dan een muur ter ondersteuning. Een yogablok kan helpen om meer lengte te creëren in het lichaam.
  • Als je nekklachten hebt, kijk dan niet naar de hand, maar houd de nek lang en kijk omhoog.

 

Zorg er altijd voor dat de houding  passend is voor jouw lichaam en dat deze comfortabel aan voelt. Vraag bij twijfel altijd een ervaren docent om advies